Tik om te zoeken

Elke maandag energieweerbericht op YouTube

Video

Elke maandag energieweerbericht op YouTube

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) zet voortaan elke maandag een energieweerbericht op YouTube. Hierin krijgen kijkers informatie en tips om hun energieverbruik te verlagen. Als veel mensen zich aan de adviezen van het energieweerbericht houden, kan dat een paar procenten in gasverbruik schelen, denkt het NVDE.

Niet wassen of auto opladen bij bewolking en wind

Een voorbeeld: wanneer het op dinsdag bewolkt is en weinig waait, kunnen mensen het advies krijgen die dag niet hun was te draaien of hun auto op te laden. Want als gevolg van het weer is er weinig duurzame energie beschikbaar. Als woensdag de zon wel schijnt en het waait, dan is er veel meer energie beschikbaar voor bijvoorbeeld de was en de auto opladen.

“Als je zo op een slim moment elektriciteit gebruikt, hoef je namelijk minder gascentrales in te zetten om voldoende elektriciteit te produceren. Dit kan heel erg schelen”, zegt Olof van der Gaag, woordvoerder van de NVDE.

Helga van Leur

Het energieweerbericht wordt gepresenteerd door weervrouw Helga van Leur (foto) en duurt steeds zo’n anderhalve minuut. Zij geeft ook algemene tips voor energiebesparing, zoals ‘doe je verwarming uit een uur voordat je gaat slapen’ en ‘doe alleen het licht aan in kamers die je gebruikt’.

In ieder geval tot eind januari wordt wekelijks een aflevering online gezet. Daarna wordt gekeken of het initiatief een vervolg krijgt. Voor het bericht wordt samengewerkt tussen de NVDE, elektriciteitsnetbeheerder Tennet, gasnetbeheerder Gasunie en het KNMI.

Het energieweerbericht is geïnspireerd op een Frans voorbeeld. Dat bestaat sinds 2020, en wordt door de hoge energieprijzen de afgelopen maanden door steeds meer mensen bekeken.

Bron: NVDE/NOS