Tik om te zoeken

Een goed podcastinterview? Laat iemand zingen

Audio en podcasting

Een goed podcastinterview? Laat iemand zingen

5 Slimme tips van podcastmaker Babette Rijkhoff

Een goed interview ontstaat wanneer iemand zich kan ontspannen. Wanneer iemand voelt dat er ruimte is om zijn of haar verhaal te delen. Deze 5 tips gaan je helpen bij het houden van een goed interview.Babette RijkhoffMijn naam is Babette Rijkhoff van Studio Bezemkast en ik ga jou leren hoe je een goede verhalende podcast maakt. Eerlijke, kwetsbare verhalen, want die zijn nodig. Ze laten je nieuwe werelden zien en nieuwe mensen ontmoeten. Ik maak al een aantal jaar verhalende podcasts, audioverhalen en audiodocumentaires voor VPRO, NTR, culturele instellingen en festivals zoals Oerol.

1. It’s all about details

Een goede verhalende podcast is een film voor je oren. Om die film zo kleurrijk mogelijk te krijgen wil je dat de geïnterviewde zoveel mogelijk details vertelt. Je helpt hierbij door te vragen naar hoe het weer was die dag, wat iemand aan had, hoe iemand had geslapen… Door je interviewee te laten nadenken over die kleine dingen komt hij of zij in de sfeer van 𝘥𝘢𝘵 moment.⁠ Laat iemand niet te snel naar de climax racen. Vraag heel veel details zodat je het verhaal kan zien, horen, ruiken en voelen. ⁠

2. Probeer zo min mogelijk sturende vragen te stellen

Dus niet: was het A of was het B? Laat iemand zijn of haar eigen verhaal te vertellen. Het geeft niet als het even duurt. Ik begin meestal door te zeggen: vertel…

3. Vraag wat iemand deed, niet alleen wat-ie voelde

De zogeheten sportvragen ‘wat voelde je?’ ‘Wat ging er door je heen?’ En ‘wat deed dat met je?’… Daar heb je vaak niet zoveel aan. Je krijgt er korte sfeerloze antwoorden door. Een betere vraag om te stellen is: wat deed je? Een voorbeeld: als iemand liefdesverdriet heeft en je vraagt; wat voelde je, dan zegt iemand: ik was boos of ik was heel verdrietig. Maar als je vraagt: wat deed je, dan vertelt degene die boos was dat hij al zijn spullen uit het raam heeft gegooid en alle sloten heeft vervangen, zodat die eikel nooit meer naar binnen zou komen. Degene die verdrietig is vertelt dat hij huilend met een bak ijs onder de dekens is gekropen. Door deze vraag zie je het voor je.

4. Stilte is oke

Hoe graag je ook de ongemakkelijke stilte wil verbreken, doe het niet. Het zit in de menselijke natuur om stiltes op te vullen met geklets, maar geef iemand de ruimte om na te denken en een antwoord te formuleren. Of geef iemand even de tijd om moed te verzamelen om dat ene kwetsbare verhaal uit de doeken te doen.

5. Laat iemand zingen

Als iemand het heeft over een liedje, laat iemand het dan zingen. Ook al is het heel zachtjes en voorzichtig. Het kan prachtige, kwetsbare audio opleveren. Je kunt in de montage de zang over laten gaan in het echte nummer.

Volgende week vertel ik je meer over het inspreken van een goede voice-over. Volg dan de cursus Bezemkast Pro van Studio Bezemkast. Hierin leer ik je van A tot Z hoe je een verhalende podcast maakt én hoe je geld verdient met je creatieve werk.

Foto Babette: Diewke van den Heuvel