Tik om te zoeken

Dutch Media Exchange is nieuwe Nederlandse media-cloud

Technologie

Dutch Media Exchange is nieuwe Nederlandse media-cloud

Onder de naam Dutch Media Exchange (DME) is een nieuwe digitale cloud van geïntegreerde mediadiensten gelanceerd. DME, een samenwerking van 4 Nederlandse technologiepartners, verbindt media en levert het wereldwijd af. 

Nederland is toonaangevend op het gebied van wereldwijde mediaformats en digitale connectiviteit. De bedrijven Broadcast Partners, MedLi, Angry Bytes en Jet-Stream hebben elk tientallen jaren ervaring in mediabijdrage, distributie, mediaplatforms, streaming media, CDN en CMS. Zij slaan de handen nu ineen om onder meer een concurrerend aanbod te leveren aan de Stichting NLPO die voor lokale omroepen het nieuwe platform Mediahub 2.0 ontwikkelt.

Audio en video naar kabelaars en streamingdiensten

DME verzorgt dankzij de nieuwe samenwerking de contributie en distributie van audio- en videosignalen naar alle kabelaars, streamingdiensten, het beheer van websites, het bouwen en werkend maken en houden van eigen apps van lokale omroepen, en het doorzetten van content naar websites.

Editing DMELokale omroepen kunnen voortaan uitzendingen on-demand beschikbaar stellen, maar ook extra kanalen toevoegen, zoals aan visual radio, studio webcams en uitzendingen van evenementen. Journalisten kunnen op locatie verslag doen van een gebeurtenis, live vanuit hun studio-applicatie in de browser op hun laptop.

Contextuele advertenties

De samenwerking binnen de Dutch Media Exchange maakt ook teasers en previews mogelijk die op social media voor meer bereik zorgen. Dit zorgt ervoor dat het publiek naar de site van de omroepen worden geleid en niet alleen op de sociale kanalen blijft. Daarnaast kan DME ‘contextuele’ advertenties plaatsen die inkomsten opleveren zonder kijkersprofielen te delen.

“Technisch klaar voor de toekomst”

Erik de Zwart DME

Erik de Zwart (foto), sinds begin mei eigenaar van het contentplatform MedLi en partner in DME: “Lokale omroepen moeten qua inhoud en techniek dezelfde kwaliteit kunnen aanbieden als regionale of landelijke omroepen. In het huidige media-landschap grijpen radio, tv en online steeds meer in elkaar. Dat betekent dat je ook technisch klaar moet zijn voor de toekomst door alle verschillende vormen van distributie vanuit één systeem aan te sturen.”

Alles binnen Nederlandse grenzen

Stef

Stef van der Ziel (foto), ceo van Jet-Stream, ziet nog andere voordelen in de nieuwe samenwerking: “Alles wat DME doet, gebeurt met Nederlandse partijen. Er is geen invloed of support door buitenlandse ondernemingen.

Dat is voor veel van onze mediaklanten een belangrijk uitgangspunt. Privacy staat voor ons voorop. Je bent nu eenmaal verplicht om te voldoen aan de Europese privacy-wetgeving, en dat betekent dat gegevens van jouw kijkers en luisteraars niet mogen weglekken buiten Europa. Alle andere streamingdiensten en distributeurs maken gebruik van platforms die in Amerikaanse handen zijn; wij zijn met DME de enige die strikt alles binnen de Nederlandse grenzen houdt.”