Tik om te zoeken

Podcast en digitale reconstructie vertellen je nog meer over de Bijlmerramp

Audio en podcasting

Podcast en digitale reconstructie vertellen je nog meer over de Bijlmerramp

Dinsdag 4 oktober stortte dertig jaar geleden een Israëlisch vrachtvliegtuig neer in de Bijlmer. De nasleep hiervan gaf schrijver Michael Leendertse de invalshoeken voor de dramaserie Rampvlucht, inmiddels onderscheiden met een Gouden Kalf. Naast de aangrijpende serie maakte KRO-NCRV meer over de ramp: een podcast en een speciale digitale reconstructie.

In Rampvlucht, de podcast reconstrueert presentatrice Sosha Duysker in 6 afleveringen de journalistieke zoektocht die volgde op de in mysterie gehulde ramp. Journalisten brachten de wegkijkende overheid en hun systemisch falen aan het daglicht. De politieke thema’s van toen, en de journalistieke strijd om de waarheid naar boven te halen, zijn nog altijd aan de orde van de dag. Wat kunnen we nu leren van toen?

Journalist Joost Oranje, destijds verslaggever voor het actualiteitenprogramma Nova: “Het was natuurlijk een afschuwelijke ramp met een enorm inferno in de Bijlmer. En je verzint het niet dat een vliegtuig daar op de Bijlmer terechtkomt. Niemand had zich dat ooit kunnen voorstellen. Dus toen de emotie daar een beetje was weggeëbd. Ja, zo werkt dat in de journalistiek. Dan denk je als journalist: wat zitten er voor vragen achter?”

Sosha Duysker spreekt in de podcast ook met bewoners uit de Bijlmer die de ramp hebben meegemaakt. “Dan zat je in café de Nachtegaal en daar werd ongelofelijk veel met elkaar gesproken. Waar het vliegtuig vandaan kwam en wat er misschien in heeft gezeten”, vertelt een buurtbewoner. “Sommige mensen hadden bloemetjes geroken, andere mensen weer noten. De grootste zorg was toch wel dat we niet wisten wat er aan boord van het vliegtuig had gezeten.”

Digitale reconstructie

In een speciale 3D-omgeving zijn de wrakstukken van El Al-toestel dat destijds op de Bijlmer neerstortte, digitaal gereconstrueerd. Na de ramp blijven er talloze vragen achter. Wat vervoerde dit vliegtuig? En waarom werden mensen in de jaren na de crash ziek?

Burgers, reddingswerkers en huisartsen uit de Bijlmer werkten meer dan zes jaar samen om de waarheid boven tafel te krijgen, zonder succes. In de digitale reconstructie ga je op zoek naar antwoorden. De kijker duikt in de gebeurtenissen voor en na de ramp, wandelt online door audio-, video- en archiefmateriaal en gaat tussen de wrakstukken in Hangar 8 op onderzoek uit.

De digitale 3D-reconstructie is hier te zien, de podcast beluister je op deze pagina.