Tik om te zoeken

Diederik van Vleuten is dol op Krijn de neanderthaler

Audio en podcasting

Diederik van Vleuten is dol op Krijn de neanderthaler

De nieuwe NTR-serie Het Verhaal van Nederland is niet alleen een kijkcijferhit, het valt ook in de smaak bij podcastluisteraars. Cabaretier Diederik van Vleuten sprak in tien podcasts met geschiedeniskenners over hun favoriete historische personen, zoals neanderthaler Krijn, ridder Jan van Brederode, arts Nicolaes Tulp, schrijversduo Aagje Deken en Betje Wolff en Soekarno. Wie waren deze figuren? En waarom verdienen zij een plek in onze geschiedenis?

Van Vleuten is gefascineerd door historische onderwerpen. Zo maakte hij eerder programma’s over Nederlands-Indië en Leonardo da Vinci en waagt hij zich nu voor het eerst aan podcasting. “Ik vraag mij zelf geregeld af waar die hang naar geschiedenis vandaan komt. Uiteindelijk gaat het bij mij over verwonderen, verbazen, proberen te begrijpen en vervolgens reflecteren op onze eigen tijd en ons eigen handelen. Wie zijn wij nu, wat beweegt ons nu, hoe doen wij het nu?”, aldus Van Vleuten. “In de geschiedenis duiken maakt je bescheiden. We staan op de schouders van al onze voorvaderen, een geschiedenis van duizenden jaren. We kunnen elke dag opnieuw van ze leren.”

Maximale voorbereiding op podcasts

het verhaal van nederlandVoor de podcastserie probeerde Van Vleuten zich maximaal voor te bereiden: “Ik heb mij verdiept in de gespreksonderwerpen die mijn gasten zelf aandroegen en geprobeerd op de hoogte te zijn van publicaties die mijn gasten over dat onderwerp op hun naam hebben staan. Als je een kanon als Frits van Oostrom aan tafel krijgt over de 14e eeuwse ridder Jan van Brederode, waar hij prachtig over heeft geschreven, ja, dan heb ik zijn boek gelezen. Heel veel tijd had ik niet, maar weten waar je het over hebt is wel de voorwaarde om een prikkelend gesprek te kunnen voeren. Waarbij de gast uiteraard de autoriteit is. Ik hoop dat ik daarin geslaagd ben.”

“Hortence was onze eerste koningin”

De cabaretier kwam tijdens het maken van de podcasts soms aardige ontdekkingen tegen: “Ik was blij verrast door bijvoorbeeld de geschiedenis van Hortence de Beauharnais, echtgenote van Lodewijk Napoleon, die door broer Napoleon in Nederland op de troon werd gezet. Hortence was daarmee onze eerste koningin. Ik heb mij dat nooit zo gerealiseerd. Beatrice de Graaf kan aanstekelijk over haar vertellen. Dat kan ze over alles, ze is niet voor niets een veelgevraagde gast. Ik hoop dat Beatrice over Hortence ooit een boek schrijft.”

“Wij kunnen leren van de ‘primitieve’ mens”

“En ik had een zwak voor Krijn de neanderthaler, een onderwerp ingebracht door Luc Amkreutz. Hij kan zo bevlogen vertellen over een tijd, duizenden jaren geleden, die voor ons zo mistig is. Waar we ons zo weinig bij kunnen voorstellen. Het leven van de neanderthaler is zoveel dichterbij gekomen. Hoe de ‘primitieve’ mens met de wereld omging. Daar kunnen wij een enorme les van leren. Luc is een begenadigd verteller. Ik heb genoten van alle onderwerpen die langskwamen.”

In het maken van podcasts heeft Van Vleuten nog weinig ervaring, maar vindt het als medium wel een verrijking: “We zitten in een tijd van grote verschuivingen binnen de platforms (tv, radio) waar we aan gewend waren. Mijn kinderen kijken nauwelijks tv en hebben hun eigen kanalen gevonden. Radio is al helemaal vreemd voor ze. Ook daar vinden ze hun eigen kanalen. Het zal allemaal naast elkaar bestaan. Zoals het nu al doet.”

“Podcast is een blijver”

“Ik heb nog niet veel kilometers gemaakt. Maar podcast is wel een blijver. Er is meer tijd voor verdieping. Een gesprek kan onverwachte kanten opgaan en volgt niet meteen een vooraf bedacht draaiboek zoals bij televisie vaak – noodgedwongen- het geval is.”

“Natuurlijk kunnen mijn podcasts altijd beter. Ongetwijfeld heb ik kansen laten liggen. Had ik andere accenten kunnen leggen. Andere vragen kunnen stellen. Dat was een gevoel dat na afloop zowel bij mij als mijn gasten leefde: ‘Jammer dat het voorbij is. We hadden graag nog doorgepraat’. Het zijn niet de minsten die dat zeggen. Er nog meer uithalen binnen de gegeven tijd. Dat lijkt me altijd de opdracht.”

“Nederlandse geschiedenis is ongelooflijk rijk”

Tijdens het maken van de serie is Van Vleuten nog meer doordrongen van de veelzijdigheid van onze historie: “De Nederlandse geschiedenis is ongelooflijk rijk. Alles is interessant, ‘van hunebed tot heden’. Dat was de titel van het geschiedenisboekje waaruit ik les kreeg op de lagere school eind jaren ’60.”

“Ik ben niet echt anders tegen de geschiedenis aan gaan kijken, maar heb wel de veelzijdigheid ontdekt. En hoe belangrijk het is dat die geschiedenis wordt doorgeven. Op ieder niveau. Dat maakt Het verhaal van Nederland belangrijk. Urgent zeggen ze tegenwoordig in Hilversum.”

Gps-gestuurde podwalks door tien locaties

images0.persgroepNaast de podcasts van Diederik van Vleuten maakte de NTR ook ‘podwalks’, tien gps-gestuurde audiotours waarin Daan Schuurmans op locatie de wandelende luisteraars meeneemt door de geschiedenis. De podwalks zijn verspreid over historische locaties in heel Nederland, zoals Anloo, Nijmegen, Dokkum, Muiden en Deventer.

Van Vleuten gaat de podwalks ook privé beleven, te beginnen in Nijmegen: “Vanwege de Romeinse geschiedenis van de stad. De grote post aan de noordgrens, de Limes, van wat ooit het Romeinse Rijk was. Waanzinnig interessant. Daarnaast ben ik verliefd op Deventer. De geschiedenis van die stad. De skyline, met de Lebuinuskerk. De IJssel, de mooiste rivier van Nederland. Ook de stad waar een van mijn voorvaderen in 1729 ter wereld kwam. Samuel Johannes Holland, cartograaf en landmeter, die later op de kust van Canada de beginselen van de driehoeksmeting uitlegde aan een zekere James Cook. Met alle gevolgen vandien. Ik bezit zijn lakzegel. Ik heb de burgemeester ooit al eens verzocht een straat naar hem te noemen. Het is er nog niet van gekomen, maar als het ooit zover is kom ik het lint doorknippen.”

Het Verhaal van Nederland wordt tien weken lang elke woensdagavond om 20.35 uur uitgezonden op NPO 1.

De podcasts van Diederik van Vleuten zijn beschikbaar op NPO Luister en via de bekende podcast-apps. Op deze pagina staan alle afleveringen.

De podwalks zijn te beluisteren via de gratis podwalks-app Het verhaal van Nederland. De app moet eerst worden gedownload voordat je kunt gaan wandelen. Download hem in de App Store of Play Store. Of zoek in de App Store of Play Store op ‘Het verhaal van Nederland’.