Tik om te zoeken

De week vóór het huwelijk van Diana en Charles bij VTM GO

Video

De week vóór het huwelijk van Diana en Charles bij VTM GO

Donderdag 29 juli was het 40 jaar geleden dat Prins Charles en Diana Spencer trouwden. Wereldwijd keken 750 miljoen mensen mee naar het koninklijk huwelijk. Maar achter de schermen ging er van alles mis. Telefacts Zomer brengt een reconstructie van de zeven dagen vóór het huwelijk, te zien bij VTM GO. 

Een week voor het huwelijk ging Diana het kantoor binnen van de persoonlijke secretaris van prins Charles. Ze vond er een pakje met een gouden armband met Camilla’s naam op. Biograaf Christopher Wilson: “Ze barstte helemaal in tranen uit. Ze was er kapot van. Dit was duidelijk het afscheidscadeau van prins Charles voor Camilla. Charles’ reactie was: ‘Ik heb een cadeau gekocht voor een heel goede vriendin’. Maar elke vrouw zal begrijpen dat dat nogal verdacht is.”

Vóór de verloving mijmerde Charles met z’n kring van vertrouwelingen over het leeftijdsverschil van 12 jaar, Diana’s jeugdigheid en gebrek aan ervaring. Charles vertelde zelfs aan vrienden dat hij ‘verward en ongerust’ was, en bang om een belofte te doen waar hij later misschien spijt van zou krijgen. Journalist Ingrid Seward: “Prins Charles zei altijd: Ik wil het juiste doen voor mijn land, ik wil het juiste doen voor mijn familie. Ik denk dat hij diep in z’n hart wist dat ze niks gemeen hadden. In het openbaar vormden ze een front. Maar privé was er twijfel, angst en hartzeer.”

De reconstructie van de 7 dagen die aan het huwelijk van de eeuw voorafgingen, kan worden gestreamd op VTM GO vanaf donderdag 29 juli, 23.20 uur.