Tik om te zoeken

De Sneeuwman – Videoland

Streamingtips

De Sneeuwman – Videoland

De Sneeuwman: De Geheimen van een Kindermoordenaar is een driedelige true crime documentaire over de duistere geheimen van kindermoordenaar Michel Stokx.

Michel Stockx, overleden in 2001, was een seriemoordenaar en vrachtwagenchauffeur uit Assen en oorspronkelijk afkomstig uit België.

Op 27 juli 1991 lokte hij de 11-jarige Jessica Laven uit Blokker mee uit een zwembad in Zwaag. Later werd zij bij Nieuweschans gewurgd teruggevonden. Bij zijn verhoren bekende Stockx ook twee Duitse jongetjes, de 13-jarige Marco Weisser uit Wiesbaden en de 10-jarige Salim Thattil uit Neustadt an der Weinstraße, te hebben misbruikt en vermoord.

Voor de moorden op Jessica, Marco en Salim werd Michel Stockx in november 1992 veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs en hij werd opgesloten in de Penitentiaire Inrichting Scheveningen. Enkele maanden voor zijn dood ontstond er beroering in Nederland toen bleek dat hij in de gevangenis een WAO-uitkering ontving.

Op 18 september 2001 stootte hij daar tijdens zijn arbeidstherapie een fles terpentine om en sloeg van schrik een tl-buis stuk, waardoor brand ontstond. Meer dan 60% van zijn lichaamsoppervlak verbrandde en hij werd overgebracht naar het brandwondencentrum in Beverwijk. Hij overleed daar op 25 september. De ouders van Jessica Laven reageerden verheugd op dit nieuws en hingen de vlag uit. Volgens justitie was het een noodlottig ongeluk, maar in de media werd gespeculeerd dat het een moordaanslag of zelfmoord betrof. Justitie sloot dit echter uit.

De documentaire is vanaf 25 mei in zijn geheel te zien bij Videoland.