Tik om te zoeken

Chromecast met Google TV wint door de afstandsbediening

Backstage

Chromecast met Google TV wint door de afstandsbediening

Leg je bestaande afstandsbedieningen maar in de kast, want met de Chromecast 4K met Google TV heb je alle nagenoeg streamingdiensten en tv-stations letterlijk in je hand.

Hoewel de dongel al sinds eind 2020 op de markt is maar nog geen Nederlandse of Belgische variant heeft, doet ‘ie razendsnel z’n werk, óók met een Nederlandstalige interface. De echte kracht van de Chromecast zit ‘m niet in de dongel, maar in de afstandsbediening.

Chromecast neemt bijna alle tv-functies over

Voor een kleine 70 euro koop je de Chromecast met Google TV via verschillende webwinkels of waag je er een ritje aan naar een Duitse elektronicazaak als je toevallig in de buurt bent. Aansluiten is in een handomdraai gebeurd via een HDMI-poort op de tv en het koppelen met het wifi-netwerk. Dan begint de verrassing, want wie al eerder een Chromecast gebruikte had een of meer apps nodig op de mobiel of tablet om het streamingsignaal te kunnen doorsturen naar de tv. Met de kleine afstandsbediening van de nieuwe Chromecast is dat niet meer nodig: het neemt bijna alle functies van je tv over en de apps waarmee je streamt, zijn nu gewoon beschikbaar op het tv-scherm.

Ook apps van Nederlandse zenders

Met de Duitse versie die wij uitgebreid hebben getest, zie je natuurlijk de grote Duitse zenders ARD en ZDF al in de rij met beschikbare apps staan. Maar ook de NPO, NOS, NLZIET, RTL (‘RTLXL’) en Talpa-zenders (‘Kijk’) zijn binnen enkele minuten geïnstalleerd in de interface. Tel daarbij de belangrijkste streamingdiensten als Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, Spotify, Deezer, YouTube Music, Vimeo en tientallen andere, en het kijk- en luisterfeestje kan beginnen.

Spraakfunctie met Google Assistant

Google TV afstandsbedieningDe afstandsbediening heeft drie opvallende knoppen: Netflix, YouTube en Google Assistant. Hiermee krijg je direct toegang tot deze diensten, zonder eerst zelf in het dashboard op het scherm te hoeven zoeken. Het valt wel op dat Google TV zeer veel voorrang geeft aan YouTube wanneer je op specifieke onderwerpen zoekt, maar als eigenaar van YouTube is dat natuurlijk niet zo gek. De Google Assistant-functie werkt ook nog niet optimaal omdat het soms na het inspreken van een opdracht (b.v.: ‘Start de RTL app’) toch weer reageert met een YouTube-video. Wel handig is dat je met de spraakfunctie ook andere slimme apparaten in je huis kunt aansturen, zoals lampen, draadloze speakers of stekkers.

Pakt Google winst in smart tv-kijken?

Inmiddels staat de Chromecast met Google TV niet meer alleen in de markt van oplossingen voor smart tv-kijken. Zo kwam Xiaomi onlangs uit met een vernieuwde 4K-versie van de TV Stick die tegen ongeveer dezelfde kosten goed uit de bus komt als concurrent. Ook de Amazon Fire TV Stick en Apple TV bewegen zich aan hetzelfde front, elk met eigen voor- en nadelen. Maar zodra de Chromecast met Google TV ook compleet wordt ondersteund voor de Nederlandse en Belgische markt, lijkt de verwachting dat Google de winst pakt omdat het tot dusver een van de compleetste manieren is om je tv smart te maken.

Carl Lunenborg