Tik om te zoeken

Britse artiesten willen betere beloning uit streaming

Backstage

Britse artiesten willen betere beloning uit streaming

Steeds meer grote namen in de Britse muziekindustrie sluiten zich aan bij Paul McCartney, Kate Bush (foto) en anderen in hun strijd voor betere beloning door streamingdiensten als Spotify, Apple Music en Deezer. 

Na The Rolling Stones en Pet Shop Boys hebben ook Tom Jones, Yoko One, Van Morrison, Barry Gibb, Jarvis Cocker en Emeli Sandé een brief aan Boris Johnson ondertekend waarin wordt gepleit voor een betere vergoeding voor artiesten en songwriters.

De campagne onder leiding van de Musicians’ Union, Music Producers Guild, Ivors Academy en het #BrokenRecord-initiatief ging in april van start met ondertekenaars als Paul McCartney, Kate Bush en leden van Led Zeppelin. Andere muzikanten die de campagne onlangs hebben gesteund zijn Simon Le Bon, Brett Anderson, Chrissie Hynde, Supergrass en Two Door Cinema Club.

Wet heeft tempo technologie niet bijgehouden

De artiesten willen dat streaming via diensten als Spotify en Apple Music meer als ‘radio’ bij wet wordt geregeld. “De wet heeft het tempo van de technologische veranderingen niet bijgehouden en als gevolg daarvan genieten uitvoerende kunstenaars en songwriters niet dezelfde bescherming als bij de radio”, luidt de oproep in de brief. “De muzikanten ontvangen zeer weinig inkomsten uit hun optredens – de meeste uitvoerende artiesten ontvangen kleine fracties van een Amerikaanse dollarcent per stream en sessiemuzikanten ontvangen helemaal niets.”

“Stel streaming gelijk aan radioprogramma’s”

Op dit moment worden de royalty’s voor streaming vastgesteld door individuele bedrijven en uitbetaald aan artiesten, hetzij rechtstreeks, hetzij via hun platenlabel. De campagne wil dat de Auteurswet van 1988 wordt gewijzigd, zodat royalty’s worden betaald via een organisatie voor uitvoeringsrechten, net zoals dat het geval is voor radioprogramma’s. De campagne vraagt ook om een onafhankelijk commissariaat voor de streamingsector dat de uitvoering van de wet controleert.

Het Britse parlement heeft de economische aspecten van muziekstreaming inmiddels onderzocht en verwacht deze zomer te kunnen reageren.

Bron: Guardian