Tik om te zoeken

Beeld en Geluid lanceert webapp Groef

Audio

Beeld en Geluid lanceert webapp Groef

Beeld en Geluid lanceert Groef, een webapplicatie die op een speelse manier een inkijkje geeft in het muziekaanbod uit de jaren 1910-1960. De app is voor het eerst uit te proberen op een interactieve installatie tijdens Dutch Media Week (1 tot en met 10 oktober) en Dutch Design Week (16 tot en met 24 oktober).

De collectie in Groef bevat meer dan 8.000 nummers uit de historische Nederlandse platencollectie van Beeld en Geluid. Deze gedigitaliseerde 78-toeren platen bevatten nummers uit de destijds populaire muziekstromingen, variërend van jazz tot cabaret en van Hawaïaanse muziek tot opnames van draaiorgels.

Platen spinnen

Door met een smartphone naar groef.app te gaan kun je direct beginnen met het ontdekken van de collectie. Door de telefoon (letterlijk) rond te draaien kun je een nummer vooruit, achteruit, vertraagd en versneld afspelen. Groef nodigt uit om op een speelse manier te ontdekken, te scratchen als een DJ, met bijvoorbeeld een draaiende taartstandaard, een draaimolen, een platenspeler of ander speeltoestel. Na tien seconden draaien komt het nummer beschikbaar in je eigen collectie. Vanuit die lijst is het nummer te beluisteren én kun je je favoriete nummers delen met vrienden.

‘Reactie op snelle on-demandcultuur’

De webapplicatie is ontwikkeld door ontwerpstudio Superposition, in nauwe samenwerking met Beeld en Geluid. Designer Robin Smits van Superposition: ‘Groef is een reactie op de snelle “on demand” entertainment cultuur. Open een willekeurige streamingdienst op je smartphone en je hebt een oneindige bibliotheek aan muziek tot je beschikking. Als ontwerpstudio zijn we geïntrigeerd door de aandacht waarmee men vroeger muziek ervoer. Het afspelen van een LP vraagt om zorgvuldigheid. Het is een vertragende en verstillende ervaring. Met Groef hopen wij deze vorm van concentratie opnieuw te introduceren in de wijze waarop de gebruikers de historische platencollectie van het Beeld en Geluid ontdekken.’

Bekijk hieronder hoe Groef werkt: