Tik om te zoeken

ARD en ZDF zetten aanval in op streamingdiensten

Video

ARD en ZDF zetten aanval in op streamingdiensten

De Duitse publieke zenders ARD en ZDF starten een streaming-offensief: zo’n kwart miljoen films, series en tv-shows komen beschikbaar in de mediatheken van beide omroepen. Doel is een betere positionering in de concurrentie met Netflix en andere streamingdiensten. 

Tot nu toe werken ARD en ZDF onafhankelijk van elkaar in het online-aanbod van programma’s. Wanneer iemand in de ZDF Mediathek naar een aflevering van Tatort zoekt, wordt hij doorverwezen naar de site van ARD. Omgekeerd geldt hetzelfde: zoeken bij ARD naar een editie van Heute levert alleen een externe link op naar het ZDF. In de komende maanden combineren de omroepen hun programma’s op elkaars platforms.

“Volledige schat beschikbaar maken”

“Ons doel is echt alles beschikbaar te maken: de volledige schat aan inhoud van ARD en ZDF moet toegankelijk worden gemaakt,” zegt Benjamin Fischer, hoofd van de redactie van ARD Online. Samen met Eckart Gaddum, verantwoordelijk voor de ZDF mediatheek, wil hij nu een  aanbevelingsalgoritme installeren dat ook toegang geeft tot alle content. “Als ik me bij ARD en ZDF aanmeld, heb ik een uniform gebruikersaccount”, zegt Gaddum. “Wanneer iemand dan bij ons zoekt, kan het algoritme gemakkelijk documentaires van ARD genereren – en vice versa.”

Eigen streamingnetwerk

Met deze functies en hun eigen ‘streamingnetwerk’ willen de publieke Duitse omroepen zich beter positioneren in de concurrentiestrijd met Netflix en andere streamingdiensten. “Ik denk dat deze combinatie van ons aanbod een extra duw geeft,” zei ARD-voorzitter Tom Buhrow bij de presentatie van de plannen.  “Als beide werelden naast elkaar zouden blijven staan, bijvoorbeeld series als Ku’damm van het ZDF naast Babylon Berlin van de ARD, zou dat niet helpen in de wereldwijde concurrentie. Daarom is nu besloten de inhoud in één netwerk op te nemen”, aldus Buhrow.

Naar verwachting zal het zo’n twee jaar duren voordat alle nieuwe functies in beide mediatheken zijn ontwikkeld en de ruim 250.000 titels zijn geïntegreerd.