Tik om te zoeken

Apple helpt jongeren met gehoor- en spraakstoornissen

Audio

Apple helpt jongeren met gehoor- en spraakstoornissen

Apple Music en Warner Music helpen jongeren met gehoor- en spraakstoornissen met zogenaamde ‘saylists’. Speciale algoritmen zoeken songteksten met repeterende en uitdagende klanken.  

In de lijst met 173 songs die nu wordt aangeboden, staan onder meer Right Here en Good as hell van Lizzo, Right Now van Fatboy Slim en Don’t start now van Dua Lipa (foto boven).

Resultaten goed evalueren

Spraak- en taaltherapeuten zijn opgetogen over het ‘saylist’-project: “Wij zijn blij met elke innovatie die ons helpt bij ons werk. Zoals bij alle nieuwe vindingen is het wel belangrijk om de resultaten goed te evalueren,”, aldus Kamini Gadhok, directeur van het Britse Royal College of Speech and Language Therapists.

Een van de meest succesvolle therapeutische strategieën voor kinderen met dit soort stoornissen is het herhalen van uitdagende geluiden, zoals “ch…”, “d…”, “f…”, “g…”, “k…”, “l…”, “r…”, “s…”, “t…” en “z…”.
Met behulp van een algoritme analyseerde Apple Music de songteksten van de 70 miljoen nummers in zijn catalogus om de nummers te kiezen die het vaakst werden herhaald.

Tekst gaat door onder de video

‘Leuke manier om klanken te oefenen’

Spraak- en taaltherapeute Anna Biavati-Smith, die samen met Warner Music aan het project heeft gewerkt, zegt: “Saylists bieden een leuke nieuwe manier om de klanken die ik kinderen leer te oefenen, zonder dat ze zich onder druk gezet voelen of zich vervelen.”

Tony Harlow, CEO van Warner Music: “Mensen helpen zichzelf te uiten is de kern van wat we doen – en we hopen dat we door het creëren van een therapeutisch hulpmiddel dat net zo boeiend en toegankelijk is als saylists, iedereen kunnen helpen die worstelt met hun spraak.”

De ‘saylists’ zijn te streamen of te downloaden via deze link.

Bron: BBC / Apple Music