Tik om te zoeken

Amerikaanse komieken niet meer welkom op Spotify

Audio en podcasting

Amerikaanse komieken niet meer welkom op Spotify

Spotify ligt in de clinch met de brancheorganisatie van Amerikaanse komieken. Daarom is het werk van enkele honderden artiesten uit de Spotify app verwijderd.

De komieken pleiten voor een betere vergoeding door de audiostreamer. Zij willen worden betaald voor zowel het schrijven van de teksten als voor de uitvoering van hun shows. Vorig jaar verenigden de komieken zich in Spoken Word, die als brancheorganisatie met Spotify de onderhandelingen inging. Het ging niet alleen om artiesten die nog optreden zoals Patton Oswald, Kevin Hart en John Mulaney, ook om het werk van overleden komieken als Lucille Ball, Robin Williams en Bob Hope.

Omdat de onderhandelingen over de royalties op niets uitliepen, besloot Spotify het werk van alle aangesloten Amerikaanse komieken voorlopig te verwijderen. “Spotify heeft al grote bedragen betaald voor deze content en dat zouden we graag willen blijven doen”, reageert het streamingbedrijf. “Maar omdat we het met Spoken Word niet eens kunnen worden over de royalty’s moeten we daar eerst uitkomen. We willen dit materiaal graag voor de fans wereldwijd beschikbaar houden.”

Bron: NOS e.a.