Tik om te zoeken

Algoritmen Netflix en Amazon helpen in medisch onderzoek

Backstage

Algoritmen Netflix en Amazon helpen in medisch onderzoek

Krachtige algoritmen die worden gebruikt door Netflix, Amazon en Facebook kunnen de biologische taal van kanker en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer ‘voorspellen’.

Telkens wanneer Netflix een serie aanbeveelt of Amazon een product voorstelt, maken de platforms gebruik van krachtige machine-learning algoritmen om zeer gefundeerde voorspellingen te doen over wat consumenten vervolgens zullen doen. Spraakassistenten als Alexa, Google Assistant en Siri kunnen zelfs individuele mensen herkennen en direct tegen je ’terugpraten’.

Machine-learning traint taalmodel eiwitten

Dr. Kadi Liis Saar en prof. Tuomas Knowles, verbonden aan het St John’s College aan de Universiteit van Cambridge, gebruikten soortgelijke machine-learning technologie voor het trainen van een grootschalig taalmodel om te zien wat er gebeurt wanneer er iets misgaat met eiwitten in het lichaam. Hun studie is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS en zou in de toekomst kunnen worden gebruikt voor ‘het corrigeren van grammaticale fouten in cellen die ziekten veroorzaken’.

Saar en Knowles ontdekten onder meer dat de machine-learning technologie de ‘biologische taal’ van kanker, Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten kon ontcijferen.

Knowles, hoofdauteur van het artikel: “De introductie van machine-learning technologie in het onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten en kanker is een absolute doorbraak. Uiteindelijk is het de bedoeling om met behulp van kunstmatige intelligentie gerichte geneesmiddelen te ontwikkelen om de symptomen drastisch te verlichten of om te voorkomen dat dementie überhaupt optreedt.”

Woordsuggesties door Whatsapp

“We voerden het algoritme alle gegevens over de bekende eiwitten, zodat het de taal van eiwitten kon leren en voorspellen op dezelfde manier als deze modellen leren over menselijke taal en hoe WhatsApp weet hoe je woorden kunt suggereren om te gebruiken.”

Dr. Saar: “Machine-learning zoals door bijvoorbeeld streaming mediaplatforms wordt toegepast, kan leiden tot het ontdekken van nieuwe verbanden waar we nog niet eens aan hebben gedacht. Het is echt heel opwindend.”

Lees hier meer over de studie.

Bron: MedicalXpress
Foto: Weitz lab, Harvard University