Tik om te zoeken

‘Achtervolgd door 9/11’ nu bij Videoland

Video

‘Achtervolgd door 9/11’ nu bij Videoland

Zaterdag 11 september werd de wereld precies 20 jaar geleden opgeschrikt door één van de grootste terroristische aanslagen uit de geschiedenis: die op het World Trade Center in New York. Over de link met de Nederlandse vlieginstructeur Rudi Dekkers is vanaf nu een driedelige documentaire te zien op Videoland. 

De serie Rudi – Achtervolgd door 9/11 vertelt het verhaal over het krankzinnige leven van Rudi Dekkers. De Amsterdammer haalde destijds het wereldnieuws omdat hij de 9/11-kapers Mohamed Atta en Marwan al-Shehhi opleidde op zijn vliegschool in Venice, Florida. Hij verscheen overal in de Amerikaanse media en bleef altijd volhouden dat hij en zijn instructeurs nooit hebben geweten wat het tweetal van plan was. Nadat de mediastorm was gaan liggen nam zijn leven een dramatische wending.

Alles kwijt

Achtervolgd door nachtmerries, schuldeisers en de luchtvaartautoriteiten raakte Rudi gaandeweg alles kwijt. Zijn gezin, zijn vliegscholen en zijn vermogen. Hij had geen geld, maar wel een kind om voor te zorgen. Net als hij zijn leven weer op de rit lijkt te hebben, wordt hij in 2012 op de luchthaven van Houston opgepakt met 18 kilo cocaïne en 860 gram heroïne.

Openhartige interviews

Na zijn veroordeling en gevangenisstraf van vier jaar, vertrok de excentrieke zakenman naar de Dominicaanse Republiek, waar de makers van de serie hem jaren na de aanslagen opzochten. In openhartige interviews kijkt Dekkers terug op zijn onstuimige leven en vertelt hij waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt. Wie is Dekkers, die straatarm opgroeide in de Jordaan, uitgroeide tot succesvol zakenman, betrokken raakte bij ’s werelds bekendste aanslagen en uiteindelijk drugscrimineel werd?

In de documentaire komen onder meer oud Amerika-correspondent Max Westerman en voormalig FBI agent Kerry Myers aan het woord. Ook schrijver Miriam Jacobs, die een boek over Rudi’s leven schreef, NBC News-verslaggever Amy Oshier en de advocaat van Dekkers doen hun verhaal. Daarnaast komen voormalig zakenpartners, vrienden en zelfs de biologische zoon van Rudi (Patrick Schreur, van wie Rudi al bij de geboorte afstand deed) aan bod.

De complete serie is te streamen op Videoland. Bekijk hieronder de trailer: