Tik om te zoeken

Martin Scorsese: streaming services devalueren filmkunst

Video Backstage

Martin Scorsese: streaming services devalueren filmkunst

Martin Scorsese vindt dat streamingdiensten films ‘devalueren’ door ze te reduceren tot ‘content’.

‘De kunst van de cinema wordt systematisch gedevalueerd, op een zijspoor gezet, vernederd en gereduceerd tot de kleinste gemene deler,’ schreef de regisseur in Harper’s Magazine.

Zorgen over impact Netflix en Apple

In een essay over de Italiaanse regisseur Federico Fellini zei de vereerde regisseur dat hoewel hij de afgelopen jaren heeft samengewerkt met Netflix en Apple, hij zich zorgen maakt over de impact die zij hebben op de cinema.

Scorsese vindt dat “de kunst van de cinema systematisch wordt gedevalueerd, buitenspel gezet, vernederd en gereduceerd tot de kleinste gemene deler” door het streamingsysteem dat film als “inhoud” ziet.

“Nog maar 15 jaar geleden werd de term ‘inhoud’ alleen gehoord wanneer mensen de cinema op een serieus niveau bespraken, en het werd afgezet tegen en gemeten aan ‘vorm’,” schreef hij.

‘Alle bewegende beelden nu gelijkwaardig’

In de nieuwe wereld van streaming services worden “alle bewegende beelden” als gelijkwaardig beschouwd, aldus Scorsese. “Een film van David Lean, een kattenvideo, een reclamespot voor de Super Bowl, een vervolg op een superheld, een aflevering van een serie”.

De regisseur voegde eraan toe dat door te vertrouwen op algoritmes om kijkers kennis te laten maken met nieuwe projecten, zij uitsluitend worden behandeld als “consumenten” en film als kunstvorm wordt gedevalueerd.

“We kunnen niet afhankelijk zijn van de filmindustrie, zoals die nu is, om voor de cinema te zorgen. Degenen onder ons die de cinema en zijn geschiedenis kennen, moeten onze liefde en onze kennis met zoveel mogelijk mensen delen. Ze behoren tot de grootste schatten van onze cultuur, en ze moeten dienovereenkomstig worden behandeld.”

Bron: Independent