Tik om te zoeken

50 Jaar gamehistorie in Forum Groningen

Gaming

50 Jaar gamehistorie in Forum Groningen

Tot en met maart volgend jaar neemt Forum Groningen je mee in 50 jaar gamehistorie. Game On – Experience 50 years of videogames is de grootste interactieve tentoonstelling over gamecultuur. Voor deze speciale editie in Groningen is de tentoonstelling uitgebreid met werk en games van Nederlandse studio’s: van pioniers uit de jaren ’80 tot internationale kaskrakers als Horizon Zero Dawn.

Dit najaar is het 50 jaar geleden dat de eerste commerciële videogame werd uitgebracht. De release van Computer Space van Nolan Bushnell en Ted Dabney vond plaats in november 1971. Sindsdien ging het hard met de ontwikkelingen. Inmiddels zijn er wereldwijd 3 miljard gamers actief en is het publiek diverser dan ooit. Commercieel gezien is de gaming-industrie uitgegroeid tot een nog steeds groeiende sector die meer waard is dan Hollywood en de sportwereld samen. De sociale, culturele en technologische impact van de gamewereld is daarom onmiskenbaar. Games overschrijden de grenzen tussen kunst en technologie en zijn een vast onderdeel van de populaire cultuur. Om deze 50 jaar gamegeschiedenis te vieren, brengt Forum Groningen deze interactieve tentoonstelling naar Nederland.

Ook virtual en extended reality

De Game On-tentoonstelling volgt de ontwikkeling van videogames in de afgelopen 50 jaar: van Computer Space en de Commodore 64 tot Street Fighter 5 en de PlayStation 5, en van Space Invaders en Pong tot Angry Birds en Halo. Game On staat  ook stil bij nieuwe technologieën zoals virtual en extended reality.

’s Werelds grootste speelbare collectie

Bijzonder is bovendien dat de bezoeker niet alleen een uitgebreid overzicht krijgt van de rijke evolutie van videogames, maar deze ook zelf kan ervaren. De show bevat de grootste speelbare collectie ter wereld: er zijn meer dan 120 arcadekasten, handheld games en game consoles, waaronder veel originele, van bijvoorbeeld Pac-Man, Tetris, Minecraft, Just Dance en FIFA. Je kunt dus volop zelf gamen, maar er is ook van alles te bekijken: originele illustraties van Tomb Raider en schetsen van Space Invaders en World of Warcraft geven fraai inzicht in het creatieve proces achter game-ontwikkeling.

Extra aandacht voor Nederlandse makers

Omdat Nederland een aantal belangrijke studio’s kent die wereldwijd succes hebben geboekt, besteedt de tentoonstelling extra aandacht aan het werk van Nederlandse makers, waaronder Horizon Forbidden West, de langverwachte opvolger van Horizon Zero Dawn van de Amsterdamse studio Guerrilla Games.

Meer informatie over Game On vind je op deze pagina.