Tik om te zoeken

Gerja Wolf gaat met podcast De Stem de wereld over

Audio en podcasting

Gerja Wolf gaat met podcast De Stem de wereld over

Het tweede seizoen van de EO en NPO Radio 4 podcast De Stem gaat deze zomer de wereld over. EO-presentator Gerja Wolf praat met een zanger of zangeres over hun meest intieme instrument: de stem.

In het eerste seizoen sprak Gerja met bekende Nederlandse zangers en zangeressen over het gebruik van hun stem in verschillende muziekgenres. In dit tweede seizoen gaat De Stem de grens over en zoekt Gerja Wolf naar hoe de stem wordt gebruikt in andere delen van de wereld, met vragen als: Waarom kan een Russische basso profondo zo ongelooflijk laag zingen? Waarom liggen verdriet en vreugde in de Joodse muziek zo dicht bij elkaar? En kan Gerja zelf als volwassene nog leren een echte Arabische uithaal te doen?

Plek van muziek in de cultuur

Gerja: “Ik ben benieuwd naar de plek van de muziek in de cultuur en wat dat doet met de zanger of zangeres. Hoe hoor je heimwee naar een land waar je voorouders vandaan komen, maar waar je nog nooit geweest bent? En hoe zing je in vredesnaam muziek die al eeuwen oud is in een taal die je niet spreekt? We gaan van Braziliaanse melancholie naar Molukse heimweeliedjes en van Gregoriaanse meditatieve melodieën naar een prachtig gezongen Joods Kol Nidre gebed. Ook gaan we dieper in op Russisch Orthodoxe muziek en Afrikaanse keelklanken. Muziek is de taal van de wereld die iedereen verstaat. Een taal van klanken en melodieën, die je meevoeren naar een andere plaats, of naar een herinnering of gevoel. Muziek is opgaan in iets dat groter is dan jezelf.” Zelf studeerde ze af aan het conservatorium als zangeres en nu is ze radiopresentator bij de EO en stemacteur.

De podcast De Stem is hier is te beluisteren.